Tuesday 30 January 2007

Comunicat in legatura cu prezenta in media.

In doua communicate de presa care mi-au cazut sub ochi azi dimineata am constatat ca avintul gazetaresc a distorsionat cu ceva anumite realitati legate de proiectul pe care il avem in Siguniang shan. Desi pentru cititorul neavizat astfel de detalii pot insemna putin, in comunitatea alpina care este informata ele reprezinta erori care tinem mult sa le corectam, iar “Lista Costila” si “ROclimbing.com”sint, credem noi, mediile cu cea mai larga difuzare.

1] In legatura cu articolul aparut din “Online Sport” si disponibil online aici:

ARTICOL

dorim sa facem urmatoarele corectii:

" Asociaţia ProExpedition România va organiza în perioada 30 ianuarie 2007 - 5 martie 2007 expediţia alpină «SIGUNIANG 2007»"

Asociatia Pro Expedition este unul dintre sponsorii lui Liviu si Esposito insa NU ESTE organizatoarea expeditiei. Proiectul este o initiativa privata apartinind celor cinci membri participanti.

"scopul expediţiei este cucerirea unui vârf de 6.250 de metri din Himalaya"

Siguniang Shan nu este situat in Himalaya (chiar daca asta suna mai bine) ci in
Qionglai Shan in Tibetul de Est, mult mai la nord decit lantul himalayan! (informatii corecte pe ROC sau pe blog)


“prin escaladarea peretelui de 1.500 de metri al vârfului Siguniang, încercat până acum fără succes de zece echipe de alpinişti din lume"

De fapt doar 5 – puternice e adevarat, insa doar 5, incluzind echipa Fowler/Ramsden care a si deschis un traeu, de gheata.! Peretele e intre 1100 si 1300m, depinzind de unde il abordezi, conform informatiilor primite de la alte expeditii. Linia Fowler Ramsden are integral in jur de 1500m insa este o diagonala si include si partea somitala. (informatii corecte pe ROC sau pe blog)


"şi stabilirea, în premieră mondială, a celui mai dificil traseu posibil pe acest perete."

Este vorba de a stabili UN traseu - vom vedea cit e de dificil DUPA si
DACA il stabilim! Stabilirea in premiera mondiala a unui traseu in pereteele
NW a Siguniang shan a fost facuta de Mick Fowler si Paul Ramsden cu o linie de gheata „The inside line“ premiata cu Piolet d’Or!


"Expediţia Siguniang 2007 este considerată vârful performanţei în tehnicile moderne de escaladă a pereţilor mari (Big Wall), fiind o combinaţie de escaladă sportivă şi expediţie.

Desi ne bucura sa auzim asta adevarul e ca noi doar mergem in vacanta..... Nu cred ca
nici unul dintre noi se afla in pozitia de a fi in virful performantei mondiale si inca nici un alt for extern sau intern nu ne-a acordat un astfel de rol vizionar, prin urmare de distantam total de aceasta apreciere, orict de magulitoare!


"Este prima expediţie de iarnă din Himalaya, la minus 10 grade Celsius."

NU - este prima TENTATIVA de iarna PE acest perete. Siguniang shan, desi putin explorat si cu multe virfuri ne-escaladate este incomparabil mai putin izolat decit sa spunem ceva similar in Nepal unde marsul pina in BC dureaza saptamini.

" Cozmin Andron, alpinist din Baia Mare, stabilit de şapte ani în China“

COSMIN Andron. Eu am ajuns in China in Oct. 2004


2] In legatura cu articolul aparut in “Buna Ziua Brasov” si disponibil online aici:

ARTICOL

dorim sa facem urmatoarele corectii:

" Isprava se va alege cu cel puţin o nominalizare la marele premiu din domeniu."

Putin probabil ca aceasta afirmatie (impreuna cu celelalte legate de Piolet d’Or) sa fie o realitate mai ales dupa ce Leslie a fost impreuna cu GHM promotorul retragerii GHM de la Piolet d’Or 2007 (vezi scrisoarea GHM de pe ROC)! In plus va fi si o chestiune de stil, presupunind a vom avea un traseu! Pd'O se va duce pe apa simbetei cu primul spit pe care l-am pus!


"Siguniang shan sau „Munţii celor patru fete” este un lanţ muntos format din patru vârfuri. Cel mai înalt dintre ei atinge înălţimea de 6.250 de metri, se numeşte Qionglai Shan şi se află în provincia Sichuan, din Tibetul de Est."

E invers - Siguniang shan e in lantul muntos Qionglai shan din Tibetul de Est

"Costul total al expediţiei este de 15.000 de euro, adică 3.000 de euro de persoană."

De fapt ostul e undeva in jur de 2000EU/persoana pentru cei ce vin din Romania si in jur de 1000EU pentru mine care sint in China. Costul total va fi calculat si dat publiitatii la final.

"Nu vom folosi şerpaşi sau porteri care să ne care proviziile. [...]Un simplu calcul arată că fiecare va căra 250 de kilograme în spate."

Vom folosi cai pina in BC si porteri din BC pina in ABC. Vom cara (haul) noi in perete
insa nu o tona. Echipamentul trimis la la Chengdu si care este majoritatea echipamentului tehnic si de campare inclusiv alimentele liofiliate cintareste 215kg in total! La astea se adauga echipamentul personal al celor ce vin din Romania, alimente pentru BC si combustibil (60 de canistre mici de gaz). Probabil greutatea maxima va fi in jur de 500kg incluzind cinci alpinisti echipati, cu bocanci in picioare si pioleti in miini....


3] Pentru informatii „direct de la sursa“ si conforme cu realitatea va rugam sa va orientati fie spre blog-ul care este disponibil la adresa la care sinteti acum, fie la pagina dedicata de pe Roclimbing.com In ambele locatii veti gasi materiale semnate in nume propriu si reflectind „realitatea de pe teren“. Orice alta informatie media, fie in scris sau audio va rugam sa o luati „cum grano salis“ si sa va adresati celor doua surse de mai su pentru confirmare sau infirmare.

Cu scuzele de rigoare pentru eventuala confuzie creata,

Cosmin Andron, Leslie Fucsko,
Ion Neagoe, Liviu Neagoe
si Emilian Camerzan

1 comment:

Anonymous said...

Papp Tamas to Leslie.

Szia, remelem minden rendben megy ott fent. Nem tudtam a comments-be írni mret kódot login kell, meg kod.
Anyukad jol van, kiengedtek a korhazbol. Vigyazzatok magatokra sok szerencset es kitartast.